Clivia este una dintre cele mai frumoase plante de apartament, avind cerinte foarte reduse, dar formind in schimb minunate flori de culoare portocaliu-aprins (in numar de 10-15), orientate in sus, care cresc in varful unei tije florale de 30-60 cm inaltime, inflorirea producandu-se primavara, uneori chiar la sfarsitul iernii. Aceasta specie de crini de apartament este originara din Africa de Sud (fiind specie endemica ) si a fost denumita de catre botanistul englez John Lindley in cinstea nepoatei fondatorului Imperiului Britanic in India, Lady Charlotte Florentina Clive, fiind mai apoi apreciata in toata lumea datorita frumusetii si elegantei florilor, dar si a frunzelor. Ea se potriveste foarte bine conditiilor din apartamentele noastre, fiind nepretentioasa si rasplatindu-ne cu multa generozitate. Pamantul in care se cultiva clivia poate apartine tuturor tipurilor, dar ideal este sa fie bogat in substanta organica, bine drenat, cu pH-ul situat in jurul valorii de 5,5-6,5. El poate fi eventual compus din doua parti pamant de gradina, o parte pamant de frunze si o parte nisip.
Metodele de ingrijire a crinului difera in functie de perioada anului: in timpul verii necesita un pic mai multa atentie, fiind important sa se fereasca de lumina puternica a soarelui care ii poate arde foarte usor frunzele sensibile. Udarea in aceasta perioada (momentul de vegetatie) trebuie sa se faca regulat, cu o cantitate medie de apa, deoarece excesul poate provoca putrezirea plantei. Temperatura potrivita este de 18-20 de grade Celsius si climatul ideal pentru planta este unul racoros, semiumbrit, dezvoltandu-se foarte bine in zonele cu orientare nordica sau estica. De asemenea, pe timpul verii este bine sa se faca si fertilizara periodica, o data la 2-3 saptamani asigurind plantei suficienta energie pentru o inflorire abundenta si de lunga durata. Din toamna (octombrie-noiembrie), clivia intra intr-o binemeritata perioada de repaus, moment in care trebuie sa schimbam modul de ingrijire: se va reduca cantitatea de apa, udarea facindu-se numai atunci cand solul din ghiveci este complet uscat, poate tolera lungi perioade de uscaciune), se inceteaza fertilizarea, iar planta se muta intr-o incapere racorosa, cu temperatura de 8-10 grade Celsius, ferita totusi de vanturi reci sau curenti de aer. Daca nu se respecta aceste cerinte planta nu va inflori si poate sa moara. Transplantarea cliviei trebuie facuta cat mai rar, deoarece nu-i face placere si in acest mod se poate intarzia perioada de inflorire, dar, daca totusi este necesara, se face o data la 3-4 ani, in ghivece de marime medie, chiar mici, care favorizeaza inflorirea abundenta (planta este mare fan al "aglomeratiei"), in schimb in fiecare an este utila completarea pamantului de la suprafata cu un sol bogat in substante nutritive(de exmplu compost).
Inmultirea plantei se poate face si prin seminte, dar cel mai simplu mod este separarea "puilor" care apar din planta mama (aceasta operatiune este bine sa se faca primavara, cand se realizeaza mutarea acesteia, evitind in acest mod deranjarea excesiva a plantei), transplantarea lor intr-un sol bogat, bine drenat si udarea cu moderatie a acestora. Trebuie sa aveti insa rabdare, caci plantuta rezultata va inflori abia dupa aproximativ 3 ani, cand va ajunge la maturitate.
Ce-ti mai fac cliviile? Si-au mentinut obiceiul de a inflori? Cea bicolora a mai dezvoltat tije? De la noi ai luat-o? Hai ca am exagerat cu intrebarile!
Clivia mea bicolora (primita de la o vecina) si-a mentinut obiceiul de a inflori tot ca si data trecuta: in frunze fara sa aiba de gand sa se ridice deasupra lor.Eu cred ca sufera cumva si de aceea face flori bicolore si fara codite.
Sunt foarte frumoase amandoua, dar ultima e deosebita! Nici eu n-am stiut despre perioada de repaus la clivia si mi-a inflorit tarziu, prin aprilie-mai.
Una este portocalie iar cealalta are floarea in doua culori.Ori asa este ea ori e o anomalie ca nu s-a dezvoltat normal.Ma voi lamuri cand va creste mai mare.
Asa este, sunt tare frumoase si am prins acum curaj dupa ce a inflorit si cea de-a doua clivie.Le am de mai multi ani si pentru ca nu le respectam repausul nu-mi infloreau.Tot timpul avem de invatat cate ceva.
Trimite mesajÎnapoiNu poți trimite un mesaj fără conținut!Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje.Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp.A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou.Mesajul a fost trimis.